Има ли заплаха? Япония изпуска радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима" в океана

В Южна Корея се страхуват от замърсяване, панически купуват сол

05.07.2023 | 14:17 Редактор: Вяра Димова

Япония започва изпускането на радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима" в Тихия океан. Страната получи официално разрешение от Международната ядрена агенция за това. Планът буди безпокойство, но вече няма други опции за съхранението на водата.

Изпускането над 1,300 млн. кубически метра вода ще продължи 40 години. За целта е изграден специален тунел, който води от повредената от земетресението и последвалото цунами през 2011 година атомна централа, навътре в океана. Планът за изпускане на замърсените води се разработва от 2019 г. , когато стана известно, че място в хранилището вече няма. 

Рафаел Гроси, ръководител на Международната агенция за атомна енергия, пристигна в Япония, за да оповести разрешението на ООН планът да започне. След срещата си с министър-председателя Фумио Кишида, Гроси успокои: "Готови сме да изпълним тази задача. Международната ядрена агенция ще следи от непосредствена близост целия процес. Планът е одобрен от всички международни институции. Експерти от Международната атомна агенция ще бъдат разположени тук, за да следят изпълнението на плана", обяви Гроси.

Получената ядрена авария във Фукушима беше най-тежката след Чернобил. Водата от нея е обработена чрез технология, която е премахнала всички радиокативни елементи с изключение на трития, който обикновено остава в отпадъчните води от ядрените централи в световен мащаб.

Въпреки това - освобождаването остава спорно, Китай гласно критикува плановете. Според Пекин оценката на международните експерти "не е доказателство за законността и легитимността" на изпускането на отпадъчни води от Фукушима.

В Южна Корея панически купуват сол поради страх от замърсяване след началото на изхвърлянето. Риболовният бизнес в Япония също се притеснява, че клиентите ще избягват тяхната продукция. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 9 месеца
Тия шъ земат да събудат Годзилата Сигнализирай за неуместен коментар