Япония изпуска пречистена радиоактивна вода от АЕЦ "Фукушима" още този месец

Съседни страни се опасяват от замърсяване на хранителните ресурси

07.08.2023 | 08:02 Редактор: Вяра Димова
Япония изпуска пречистена радиоактивна вода от АЕЦ

Япония планира да започне да изпуска в океана пречистена радиоактивна вода от повредената от цунами АЕЦ "Фукушима" още в края на август, предаде Ройтерс. Информацията идва от неназовани правителствени източници, цитирани от в. "Асахи шимбун".

Най-вероятно изпускането ще започне скоро след срещата на японския премиер Фумио Кишида с американския президент Джо Байдън и с президента на Южна Корея Юн Сук-йол в САЩ следващата седмица, на която Кишида ще обясни на събеседниците си защо изпускането на водата ще бъде безопасно.

Няма определена конкретна дата за освобождаването на замърсените води, каза говорителят на японското правителство Хироказу Мацуно.

Японският ядрен регулатор даде през миналия месец разрешение на оператора на централата "Токио електрик пауър" да започне изпускане на водата. Япония и Международната агенция за атомна енергия твърдят, че изпускането на водата е безопасно, но съседните страни се опасяват от замърсяване на хранителните ресурси, информира БТА.

Риболовът чрез дънно тралиране край "Фукушима" трябва да започне през септември и правителството иска да започне изпускането на водата от централата преди началото на риболовния сезон, пише вестникът.

АЕЦ "Фукушима" претърпя тежка авария с изтичане на радиация през 2011 г. след силно земетресение и опустошително цунами.

Снимка: БГНЕС