След Нидерландия и Швеция Зеленски посети и Дания

"Ф-16. Пробив по споразумението. Те ще бъдат в украинското небе", написа Зеленски в "Telegram"

20.08.2023 | 19:35 Редактор: Юлиан Христов
След Нидерландия и Швеция Зеленски посети и Дания

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на посещение в Дания, броени часове след като беше на посещение във военновъздушна база в Нидерландия, предадоха световните агенции.

Самолетът, с който Зеленски пътува, придружаван от първата дама на Украйна и от хора от екипа му, кацна в датска военновъздушна база в Скидструп, в южната част на страната, предаде Франс прес.

По-рано днес Нидерландия и Дания увериха Украйна, че ще ѝ предоставят изтребители Ф-16, когато бъдат изпълнени условията за техния трансфер, припомнят агенциите.

Преди Нидерландия Зеленски беше вчера в Швеция, където засвидетелства интерес и към шведските изтребители "Грипен", припомнят агенциите.

Зеленски обяви пристигането си в Дания в съобщение в "Telegram", в което заяви, че ще разговаря с датската премиерка, ще има среща с политически представители и датския монарх.

А преди да пристигне в Дания той също така обяви, пак в "Telegram" че Украйна и Нидерландия да постигнали споразумение за трансфера на Ф-16, предаде Укринформ.

"Ф-16. Пробив по споразумението. Те ще бъдат в украинското небе", написа Зеленски, пише БТА. Той благодари на Нидерландия и на всеки, който помага на Украйна.

"Марк Рюте и  аз постигнахме споразумение относно броя на Ф-16, които ще бъдат прехвърлени на Украйна, след като нашите пилоти и инженери преминат своето обучение. 42 самолета. И това е само началото", допълни Зеленски.

Относно бройката Ройтерс припомня, че Нидерландия преминава от Ф-16 на модерните Ф-35 и че има налични 42 Ф-16. Ройтерс допълва, че Рюте е заявил по време на визитата на Зеленски в Нидерландия днес, че Нидерландия има налични 42 Ф-16 като цяло, но, че е прекалено рано да се каже дали всички те ще бъдат дадени на Украйна. Рюте е пояснил, че трябва да разговаря с международните партньори, за да реши колко точно самолета Ф-16 ще бъдат дадени на Украйна, допълва Франс прес. Асошиейтед прес също отбелязва, че Зеленски е заявил в канала си в Телеграм, че Украйна ще получи 42 самолета Ф-16, но Нидерландия и Дания в съвместно изявление, с което обявиха доставките, не уточняват бройката.

Снимка: БГНЕС