Украйна ще получи 42 американски изтребителя F-16 от Нидерландия

Премиерът Марк Рюте потвърди за направената договорка

20.08.2023 | 17:12 Редактор: Юлиан Христов
Украйна ще получи 42 американски изтребителя F-16 от Нидерландия

Украйна ще получи 42 американски изтребителя F-16 от Нидерландия, а обучението на пилотите ще започне възможно най-скоро. Това обяви държавният глава на страната Володимир Зеленски в канала си в Telegram, предава РБК-Украйна.

"Марк Рюте и аз се договорихме за броя F-16, които ще бъдат предоставени на Украйна - след обучението на нашите пилоти и инженери. 42 самолета. И това е само началото", увери украинският президент.

Рюте потвърди на пресконференция, че обучението на украинските летци ще се проведе в Нидерландия, Дания и Румъния, като към настоящият момент вече е започнал езиковият курс за тях, пише "Фокус".

"Що се отнася до термините, сега се провежда езиково обучение и в бъдеще, когато започне военното обучение, ще се премести в Румъния. Това ще стане много бързо, възможно най-скоро, за да прехвърлим самолетите в Украйна. Междувременно трябва да се работи по инфраструктурата, за да могат тези самолети да излитат и кацат безопасно в Украйна“, подчерта Рюте.

Властите и военните на Киев молят отдавна западните си съюзници да започнат доставки на изтребители F-16, от които по думите им страната се нуждае, за да се защити от постоянните руски обстрели. На 17 август САЩ щати одобриха трансфера на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия в Украйна. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обяви, че Украйна ще получи американски изтребители след приключване на обучението на пилотите.

Снимка: БГНЕС