САЩ дадоха зелена светлина за доставката на F-16 на Украйна

По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс официално беше създадена "самолетната коалиция" за Украйна

18.08.2023 | 10:28 Редактор: Юлиан Христов
САЩ дадоха зелена светлина за доставката на F-16 на Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е изпратил писма до правителствата на Дания и Нидерландия, с които САЩ дават разрешение за доставката на самолети F-16 за Украйна, съобщава Ройтерс, позовавайки се на високопоставени чиновници. Агенцията има достъп до писмата, в които е записано, че Киев ще получи самолетите, след като завърши обучението на пилотите.

Информацията е потвърдена и от източници на CNN.

"Остава от съществено значение Украйна да успее да се защити от продължаващата руска агресия и нарушението на суверенитета ѝ", посочва още Блинкен в писмото до европейските си партньори.

Група украински пилоти вече започна курса и се очаква те да бъдат подготвени в рамките на няколко месеца. В Украйна обаче не очакват да получат западните бойни самолети преди началото на 2024 година.

По време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс официално беше създадена "самолетната коалиция" за Украйна, в която водеща роля имат Нидерландия и Дания - двете държави, които обявиха, че са готови да дадат старите си самолети F-16 на Украйна. Още няколко страни обмислят подобен ход.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: БГНЕС