Лукашенко: Ако Украйна прояви агресия срещу нас, ще използваме не само ядрени оръжия

Според президента на Беларус Путин не въвлича страната му във войната

17.08.2023 | 22:44 Редактор: Юлиан Христов
Лукашенко: Ако Украйна прояви агресия срещу нас, ще използваме не само ядрени оръжия

Руският президент Владимир Путин не се опитва да накара Беларус да влезе във войната на Русия в Украйна, каза в публикувано днес интервю беларуският лидер Александър Лукашенко, цитиран от Ройтерс.

"Да въвлекат Беларус /.../ какво ще им донесе това? Нищо", каза Лукашенко, който е един от най-близките съюзници на Путин и чиято страна граничи с Украйна, с Русия и с три държави членки на НАТО, включително Полша.

"Ако вие, украинците, не пресечете границата ни, никога няма да участваме в тази война, в тази гореща война. Винаги обаче ще помагаме на Русия - те са ни съюзници", каза беларуският лидер в интервю с проруската украинска журналистка Диана Панченко.

Лукашенко каза също, че според него Путин вече е постигнал целите си в така наречената от Русия специална военна операция в Украйна и добави, че двете страни трябва да седнат на масата за преговори и да са готови да обсъдят всички въпроси, включително бъдещето на Крим и други украински територии, към които Москва има претенции.

"Нейните (на Русия) цели вече са постигнати. Украйна никога повече няма да се държи толкова агресивно към Русия след края на тази война, както правеше преди това", каза Лукашенко.

"Преговорите трябва да започнат без предварителни условия. Това е същността на всяка дипломация. Така смятам. Трябва да седнем на масата за преговори и да обсъдим всичко. И Крим, и Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск. Всичко това трябва да бъде обсъдено", каза беларуският лидер.

Путин заяви, че Русия е трябвало да изпрати десетки хиляди войници в Украйна миналата година, за да защити собствената си сигурност и тази на рускоговорящите, особено в Източна Украйна, от по думите му "неонацистите" и ултранационалистите, които според него са на власт в Киев.

Украйна и нейните западни съюзници нарекоха тези аргументи нелепи и определиха руската инвазия като опит за заграбване на територии, посочва Ройтерс.

Лукашенко предупреди, че Беларус ще отговори в случай на външна агресия, включително като използва ядрените оръжия, които Москва разположи на беларуска територия, пише БТА.

"Може да има само една заплаха - агресия срещу нашата страна. Ако Полша, Литва или Латвия започнат агресия срещу нашата страна, ще отговорим незабавно с всички средства, с които разполагаме", каза беларуският президент.

"Що се отнася до Украйна, ако тя започне агресия срещу нас, ще използваме не само ядрени оръжия. Имаме и други неща освен ядрени оръжия. И изобщо няма да ви предупреждаваме, че ако преминете червените линии, ще ударим по вашите центрове за вземане на решения. Ще го направим без предупреждение", обобщи Лукашенко.

Снимка: БГНЕС