Разчистват окървавения Чернигов. Френски дипломати: Това е военно престъпление

От началото на войната срещу Украйна при атаки срещу цивилно население са убити между 9300 и 16 500 души

20.08.2023 | 13:52 Редактор: Елеонора Танева

В украинския град Чернигов е обявен тридневен траур, след като 7 души, сред които 6-годишно дете, загинаха при руския ракетен удар в центъра на града вчера. Повечето жертви са били на спирка на градския транспорт. Близо 150 са ранените, като най-малко 40 са настанени в болница. 

От удара в Чернигов са нанесени щети на десетки къщи и други постройки. Има разрушения в стотици апартаменти. Атаката е съвпаднала с отбелязването на православния празник Преображение Господне. 

"Работата по разчистването на центъра на града продължава, строителните машини работят. Всички околни сгради се проверяват, за да се оцени степента на щетите", заяви губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус. 

Франс прес отбелязва, че бомбардировката е изненадала хората в град, който беше пощаден през последните месеци, след като за кратко беше обкръжен от руските сили през февруари миналата година. Говорител на ООН определи ракетния удар като "отвратителен".

"Отвратително е да атакуваш главния площад  сутрин, когато хората се разхождат, някои на път за църква. Това трябва да спре", заяви  хуманитарният координатор на ООН в Украйна Денис Браун. 

ЮНЕСКО осъди нападението над исторически градски център и сградата на театъра. Френски дипломати подчертаха, че в международното право умишленото взимане на прицел на граждански цели е военно престъпление и това е нова илюстрация на подлостта и цинизма на Русия. 

От началото на войната срещу Украйна атаки срещу цивилно население са убили между 9300 и 16 500 души. Междувременно от Киев съобщиха, че обучението на украински пилоти на F-16 вече е започнало.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.


5
0 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 8 месеца
а КОЛКО демократично е да дадеш на ЗелениятНаркоман касетъчни! Щом бомбите са Американски значи всичко е позволено - те очевидно пръскат шоколад и бомбонки сред руските деца! Следващото, което "демократичният Запад" ще предприеме, веротное "демократично биологично или химическо оръжие"? ПодлиМръсници! Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 3
кирил
преди 8 месеца
Мисирката пак ни залива със своята словесна диария !? Ние не сме индианци бе, продажна кукло ! Само такива като тебе янките могат да купят за сто долара !! Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 4
Кокорчо
преди 8 месеца
Да бе, от театъра са изстрелвали дронове по масква! А университета е бил пълен с наемници ,които ядат пияни руснаци! Болни копейки! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 8 месеца
Заради управниците на Украйна ще избият и мирното население. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 7
1984
преди 8 месеца
Дива пропаганда. В театъра е имало изложение и среща по повод дронове. Поканените са помолени да облечат цивилно облекло, а коспирация. Сигнализирай за неуместен коментар