Напрежение на изток: Тайван засече 42 нахувания на китайски военни самолети в зоната на ПВО

Китай обяви началото на военни учения като "строго предупреждение" към властите в Тайпе

19.08.2023 | 08:52 Редактор: Юлиан Христов
Напрежение на изток: Тайван засече 42 нахувания на китайски военни самолети в зоната на ПВО

Тайван съобщи в събота, че е засякъл 42 нахлувания на военни самолети в неговата зона за противовъздушна отбрана, откакто Китай обяви началото на военни учения, предаде АФП.

"От 9 часа днес (19-и август) последователно са засечени 42 полета", се казва в изявление на министерството на отбраната на острова, добавяйки, че осем китайски кораба са съдействали в ученията.

Китай започна военни учения около Тайван като "строго предупреждение" към властите в Тайпе, след като изрази гнева си от посещението на вицепрезидента на острова Уилям Лай в САЩ, добави АФП. Лай, който е водещ кандидат за президентските избори в Тайван догодина, спря в Ню Йорк и се върна през Сан Франциско по време на пътуване до Парагвай, една от малкото страни, които признават Тайпе по дипломатически път, пише БГНЕС.

В събота командването на Източния фронт на Китайската народноосвободителна армия "започна съвместни въздушни и морски патрули и военни учения на военноморските и военновъздушните сили около остров Тайван", цитира държавната медия Синхуа думите на военния говорител Ши И.

Вашингтон призова за спокойствие във връзка с посещението на Лай, определяйки го като "рутинно".

Снимка: БГНЕС