Резервите на природен газ в ЕС достигнаха рекордните 90,12%

Това ще накара Кремъл да търси начини да запълни огромната си дупка във финансите си

18.08.2023 | 15:33 Редактор: Михаела Кирилова
Резервите на природен газ в ЕС достигнаха рекордните 90,12%

Резервите от природен газ в Европейския съюз (ЕС) удариха исторически връх за това време на годината, запълвайки се доста преди зимния отоплителен сезон, докато блокът продължава да се отдалечава от руската енергийна зависимост.

Това ще накара Кремъл да търси начини да запълни огромната си дупка във финансите си, оставена заради решението му да отреже европейските си клиенти след началото на войната в Украйна миналата година, пише Politico. По-малкото количество руски газ обаче отваря ЕС и към по-големи ценови колебания на световния пазар на втечнен природен газ (LNG).

Данните на Gas Infrastructure Europe сочат, че към 17 август газовите хранилища на страните членки в момента са пълни до 90,12% от капацитета си - преминавайки над целта от 90%, която Брюксел постави като задължение страните да изпълнят до 1 ноември. В петък българското държавно енергийно дружество "Булгартрансгаз" също обяви, че подземното газово хранилище "Чирен" вече е запълнено на над 90% от техническия капацитет за съхранение.

Повече по темата четете в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС