"Булгартрансгаз" започва проучване за капацитет за пренос на водород

Дружеството планира изграждане на инфраструктура за пренос на чист водород

17.08.2023 | 11:15 Редактор: Тодор Петров

Отчитайки европейските политики и приоритети за декарбонизация, "Булгартрансгаз" ЕАД активно работи за развитие на инфраструктурата си, съобразно плановете за мащабно развитие и навлизане на водорода в енергийния микс в ЕС. Водородът като енергоносител с нулеви емисии има ключово значение в плановете на Европейския съюз за поетапна трансформация на енергийния сектор и постигането на въглероден неутралитет до 2050 г., съобщиха от дружеството.

Планът REPowerEU на Европейската комисия предвижда значително потребление на възобновяем водород към 2030 г., равняващо се на 20 млн. тона, с определена цел от 10 млн. тона вътрешно производство и 10 млн. тона внос.

"Булгартрансгаз" планира проекти в областта на водорода, включително за изграждане на инфраструктура за пренос на чист водород и за адаптиране на съществуващата газова инфраструктура за пренос на водородно-газови смеси със съдържание на до 10% на водород. Дружеството стартира необвързващо пазарно проучване за търсене на капацитет за пренос на водород. 

"Булгартрансгаз" ЕАД информира всички настоящи и потенциални пазарни участници (производители, търговци и потребители) за възможността да представят своите необвързващи прогнози за търсене на капацитет за пренос на водород. Информацията следва да бъде представена до 15 септември 2023 г.

Снимка: БГНЕС