ЕК предлага създаването на Европейска водородна банка

Закон за въглеродната неутралност ще стимулира европейската декарбонизация, сочи още идея на Брюксел

16.03.2023 | 22:29 Редактор: Михаела Димитрова
ЕК предлага създаването на Европейска водородна банка

Създаването на Европейска водородна банка, която да насърчи производството на чист водород в ЕС, предлага Брюксел. В публикация на сайта си от Европейската комисия обясняват, че първият пилотен търг за набиране на предложения за финансиране на производство на зелен водород ще бъде обявен през есента на 2023 година през Иновативния фонд на ЕС.

Целта на новата банка ще бъде намаление на капиталовите разходи за производството на зелен водород. Банката ще насърчи частните инвестиции в производството на водород, включително и чрез покриване на разликата в цената на зеления и класическия водород, произвеждан в момента. Плановете са до 2030 година в ЕС да бъдат използвани по 20 млн. тона водород годишно, като половината от тях трябва да бъдат местно производство. Тези планове са вписани в Закона за въглеродна неутралност, представен също по-рано днес (16 март).

Текстовете са част от плановете на Брюксел да насърчи зелените иновации и индустрията. Нормативният акт предвижда поне 40% от нуждите на ЕС от чисти технологии да се осигуряват от местния бизнес до 2030 година.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: Pixabay