Газът отново се превръща в риск за световната икономика. Трябва ли да се тревожим за цената му?

Търсенето на горивото в северното полукълбо все още е слабо, но ще нарастне през отоплителния сезон

14.08.2023 | 20:36 Редактор: Юлиан Христов
Газът отново се превръща в риск за световната икономика. Трябва ли да се тревожим за цената му?

Газът отново се превръща в риск за световната икономика, като потенциални стачки в Австралия, която е основен производител на газ, заплашват да нарушат крехкия баланс на световните доставки - и да доведат до ново увеличение в сметките на потребителите.

Търсенето на горивото в северното полукълбо все още е слабо, а до началото на отоплителния сезон остават няколко месеца. Перспективата за продължително затваряне на централи обаче доведе до покачване на цените на едро на газа и се прибавя към екстремните метеорологични явления, които поставиха на изпитание енергийните системи това лято, както и към спънките на други големи производители.

Последната ескалация на опасенията за доставките беше предизвикана от спор за заплащането и условията в австралийските съоръжения, принадлежащи на Chevron Corp. и Woodside Energy Group Ltd., които осигуряват над 10% от световните доставки на втечнен природен газ. Техните собственици спечелиха милиарди долари от смущенията, които доведоха до рекордно високи цени на природния газ през миналото лято и сега работниците им също поискаха да получат по-високи възнаграждения, като синдикатите ще продължат преговорите във вторник.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС