Рекорден спад при вноса на втечнен газ в Европа, стигна 20-месечно дъно

Причината са ниските цени на синьото гориво

02.08.2023 | 19:18 Редактор: Юлиан Христов
Рекорден спад при вноса на втечнен газ в Европа, стигна 20-месечно дъно

Вносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа падна през юли до най-ниското ниво от ноември 2021 г., тъй като ниските европейски референтни цени на природния газ обезсърчават търговците да изпращат в момента много товари до стария континент.

Вносът на втечнен природен газ в Европа е намалял през юли със 7% на годишна база до 8,6 млн. тона, което е най-ниският обем на внос от ноември 2021 г., когато започна енергийната криза в Европа, показват данни за проследяване на кораби.

През днешната търговия газовите фючърси на нидерландския TTF хъб поскъпват с над 5% към 28,65 евро за мегаватчас, но остават под нивото от 30 евро.

Цените скочиха за кратко през първата половина на юни и в началото на миналата седмица, тъй като спирането за поддръжка в офшорните райони на Норвегия, включително в гигантското газово находище Troll, намали износа на норвежки газ - страната, която сега е най-големият доставчик на газ в Европа, след като измести Русия от първото място след руската инвазия в Украйна, съобщава БНР.

Въпреки това референтните цени на природния газ в Европа паднаха през последните месеци и сега са с 80% по-ниски от рекордите, наблюдавани миналото лято на фона, като спадът е в резултат най-вече на големи запаси в европейските газохранилища, които са на път да бъдат запълнени доста преди заложени в ЕС цели за началото на есента.

Снимка: БГНЕС