Трудно идентифицират жертвите на Хаваите, обясниха защо не са включили сирените

111 са вече жертвите на пожара на остров Мауи

17.08.2023 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

111 са вече жертвите на пожара, който изпепели град Лахайна на хавайския остров Мауи. Спасители с кучета продължават да търсят оцелели под развалините. Дойдоха и първите обяснения на властите защо не са се задействали предупредителните сирени.

"Сирените са използвани в миналото за наводнения и цунами и жителите са обучени да се подслоняват на по-високи места, когато ги чуят", каза ръководителят на агенцията за управление на кризите - Херман Андая.

Властите не съжаляват, че не са използвали сирените, защото по този начин са щели да изпратят хората по високите части, а това би било фатално за тях. Предупрежденията чрез другите средства за комуникация обаче са се оказали невъзможни, заради прекъсването на тока и мобилните връзки.

Спасителните и издирвателни екипи с обучени кучета са претърсили едва 38% от града за евентуални оцелели. Идентифицирането на жертвите е почти невъзможно. Близките на хора, които са изчезнали на острова, са приканени да дадат ДНК проби.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън и първата дама Джил Байдън ще пътуват до Хаваи в понеделник, за да разгледат опустошенията и да се срещнат с властите и спасителите.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС