"Събираме останки и те се разпадат": Трагедията в Хавай можеше да е по-малка, ако имаше вой на сирени

Главният прокурор разследва защо местните жители не са били предупредени за огнената стихия

14.08.2023 | 18:06 Редактор: Михаела Кирилова

Лахайна, някогашна кралска столица на Хаваите, се превърна в крематориум. Най-смъртоносният пожар в САЩ за последните 100 години удари Хавай и остави стотици жертви след себе си.

"Ние събираме останки и те се разпадат", каза началникът на полицията в окръг Мауи Джон Пелетие в събота, четири дни след като огромен горски пожар се спускаше през сухи храсти и трева и поглъщаше западния край на острова.

Но само 3% от овъглените руини на Лахайна са били претърсени досега, подклаждайки опасенията, че броят на жертвите ще продължи да расте рязко.

Десетки оцелели споделиха своите истории за бягство и загуба, помагайки да се състави по-пълна картина на трагедията, която се разигра във вторник, когато пожари, движещи се с една миля в минута, погълнаха града.

Едно нещо успя да обедини историите им - жителите казват, че не са имали официално предупреждение за стихията преди да избягат, за да спасят живота си. Това повдига болезнен въпрос относно ефективността на спешната реакция и дали повече хора са могли да бъдат спасени.

Във вторник сутринта жителите на Лахайна установяват, че токът им е спрял. Телефоните останаха незаредени, будилниците останаха тихи и климатиците спряха да работят. Жителите предположили, че спирането на тока е свързано с близкия ураган "Дора", за който властите предупредиха, че може да донесе пориви до 65 мили в час (105 км/час) в Мауи. По това време местните пожари, очевидно подклаждани от ветровете на "Дора", изглеждат незначителни.

До 9:55 сутринта е обявено, че пожарът в Лахайна е "100% овладян". Жителите не получават индикация, че ще пламне отново. След 15:00 часа, пожарът се разраснал. 

На Мауи, вторият по големина остров в Хавайския архипелаг, има 80 сирени на открито. Те са тествани всеки месец и са предназначени да предупреждават жителите за цунами и други природни бедствия. Жители споделят, че такива сирени не се чуват. 

Потвърдено е, че тези сирени за ранно предупреждение не са се включили. Грешка, която сега се разследва от главния прокурор на Хавай. Някои жители казаха пред медии, че са получили сигнали на мобилните си телефони рано във вторник, но прекъсването на тока в западната част на Мауи може да е ограничило обхвата им.

Лиз Германски, която загуби дома си в Лахайна при пожара, каза, че обвинява както окръжното, така и щатското правителство за нарастващия брой на жертвите.

"Независимо дали става въпрос за предотвратяването на пожара или за сирените, те не направиха достатъчно", каза тя, цитирана от BBC.

Сега Германски съди правителството за груба небрежност, имуществени щети и емоционална травма. Тя описа състоянието на дома си като "сцена от убийство".

Снимка: БГНЕС