Гневът на природата предизвика хаос на летището във Франкфурт и евакуация на Тенерифе

В Канада се извършва евакуацията заради горски пожари

17.08.2023 | 13:49 Редактор: Михаела Кирилова

Хаос настъпи на едно от най-натоварените летища в Европа рано тази сутрин - това във Франкфурт. Причината са проливните дъждове, които предизвикаха големи наводнения. Стигна се до отмяна на десетки полети и до огромни закъснения. Стотици не могат да напуснат самолетите, защото пистата е наводнена. Образуваха се дълги опашки от пътници, насядали на пода на аерогарата. Отменени са близо 100 автобуса, а от летището обясниха, че и днес ще има затруднения.

Предупреждения за лошо време бяха издадени от Германската метеорологична служба в провинция Хесен в сряда, с до 60 литра на кв/м валежи. Това е количеството, което е паднало за половин час в някои области. 

В други части на Европа се борят с горски пожари. Стихията на испанския вулканичен остров Тенерифе вече е извън контрола на огнеборците, които през последните часове работят на терен. Там гори суха гора по стръмни урви в близост до вулкана Тейде, който е най-високият връх в Испания. 

Огънят е обхванал площ от над 1800 хектара. Над 150 души от няколко села в района са евакуирани. Пламъците се гасят 250 пожарникари и военни, а от въздуха работят 14 самолета.

В Канада - заповед за евакуация получи град в северната част на страната. Заради разрастващите се горски пожари жителите на Йелоунайф трябва да напуснат домовете си. Министърът на околната среда на Северозападните територии Шейн Томпсън заяви, че ситуацията се влошава и съществува реална опасност за града.

Той нареди на близо 20 000 жители да напуснат домовете си до петък по обед. От началото на сезона на горските пожари в Канада бяха евакуирани близо 168 000 души.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС