Огромен пожар на остров Тенерифе около вулкана Тайде, спешно евакуират хора

Властите предупредиха туристите да стоят далеч от гористите райони

16.08.2023 | 23:00 Редактор: Искра Ангелова
Огромен пожар на остров Тенерифе около вулкана Тайде, спешно евакуират хора

Пожар избухна в национален парк на испанския остров Тенерифе и обхвана площ от 300 хектара, а властите наредиха евакуирането на пет села и ограничиха достъпа до гористата местност около вулкана Тейде, предаде Ройтерс.

Огънят, избухнал снощи, се разпространи в гориста местност в стръмен район в североизточната част на Тенерифе, което усложни работата на огнеборците.

"Огънят е силен и се намира в труден район. Усилията са съсредоточени в това да се предотврати разпространението на огъня и достигането му до големи населени райони близо до крайбрежието", каза регионалният премиер на Канарските острови Фернандо Клавихо на пресконференция в Тенерифе.

Около 10 хеликоптера-цистерни, 150 пожарникари и 50 военни работят по овладяването на пожара, което може да отнеме повече от ден, заявиха властите.

Рано тази сутрин огънят беше обхванал около 130 хектара близо до вулкана Тейде, най-високият връх в Испания. Няколко часа по-късно пожарът се разпространи до над 300 хектара и избухнаха много вторични пожари, каза Педро Мартинес, ръководител на службите за извънредни ситуации на Тенерифе.

Пет села бяха евакуирани и местните власти казаха, че ще бъдат наложени допълнителни мерки за безопасност. 

Роса Давила, председателка на Съвета на Тенерифе, каза, че е ограничен всякакъв достъп до планините на острова и призова жителите и туристите да стоят далеч от гористите райони заради риск огънят да се разпространи още.

"Правим това, за да предотвратим всякакви инциденти", каза Давила, цитирана от БТА.

Миналата седмица горещата вълна на Канарските острови предизвика суша в много райони и увеличи риска от пожари. 

Това лято огнеборците изгасиха серия от горски пожари на островите Гран Канария и Палма, които са част от архипелага Канарски острови. Двете летища на Тенерифе работят нормално, съобщи радио "Канариас", което се позова на испанския летищен оператор "Аена".

Снимка: БГНЕС