Аржентина се е насочила стремглаво към нов фалит

Инвеститорите са сигурни, че той дебне зад ъгъла

17.08.2023 | 11:50 Редактор: Тодор Петров
Аржентина се е насочила стремглаво към нов фалит

Инвеститорите залагат, че следващият фалит на Аржентина е зад ъгъла. Тази седмица те получиха по-добра представа кой ще бъде техният партньор в преговорите, когато това се случи, и те изобщо не са окуражени.

Докато търговците правят равносметка преди това, което очакват да се превърне в четвъртото проблемно изплащане на дълга на страната за две десетилетия, задграничните облигации се сринаха до двумесечно дъно. Падането им следваше шокиращите първични избори в неделя, които показаха, че избирателите предпочитат либертариански икономист с радикални предложения за доларизиране на икономиката и извеждане на Аржентина от нейната вечна икономическа криза.

Хавиер Милей, аутсайдерът в Конгреса, който спечели една трета от първичните гласове преди президентските избори през октомври, е радикал, често сравняван с Доналд Тръмп или Жаир Болсонаро. Въпреки че той каза много малко за проблема с дълга на Аржентина или за отношенията на страната с кредиторите, инвеститорите се тревожат за последиците от преговорите с малко известен популист, когато настъпи почти неизбежното преструктуриране.

Държавните облигации на Аржентина, дължими през 2030 г., увеличиха загубите си в сряда, като паднаха с 0,3 цента до 31,3 цента за долар.

Инвеститорите са толкова сигурни, че Аржентина се е насочила към нов фалит, защото не е успяла да натрупа международните си резерви преди стената от плащания по облигациите, започваща следващата година. Резервите на централната банка паднаха до 17-годишно дъно, докато икономиката се насочва към шестата си рецесия за десетилетие.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС