Няма риск жителите на изпепеления Лахайна да бъдат изселени принудително за постоянно

Губернаторът на Хавай обмисля временно да забрани продажбата на имоти

15.08.2023 | 18:14 Редактор: Юлиан Христов
Няма риск жителите на изпепеления Лахайна да бъдат изселени принудително за постоянно

Губернаторът на щата Хавай Джош Грийн заяви, че обмисля временно да забрани продажбата на имоти, които са пострадали от пожара в Лахайна през миналата седмица, за да няма вероятност някои жители да бъдат изселени за постоянно.

В понеделник официалният брой на жертвите достигна 99 и губернаторът каза, че се е свързал с главния прокурор на щата, за да обсъди мораториум върху продажбите на имоти в историческия крайбрежен град. Мауи изпитваше сериозни проблеми с недостиг на жилища и недостъпни цени преди да бъде засегнат от най-опустошителния пожар в САЩ от над 1 век.

Грийн заяви, че не иска останките от града да бъдат изкупени от строителни предприемачи.

"Лично аз ще се опитам да не позволя на никой извън щата да купува земя, докато не преминем през тази криза и не решим как ще изглежда Лахайна в бъдеще", каза той.

Коментарите му дойдоха в момент, когато спасители продължиха да претърсват града за останки, като до момента са проверени 25% от изгорелите площи. Компанията за комунални услуги Hawaiian Electric Industries Inc. съобщи, че ще възстанови електрозахранването за 80% от жителите на Западен Мауи до края на деня, без да се броят разрушените от пламъците домове и предприятия.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС