САЩ подсилват Украйна с боеприпаси за $200 млн.

След счетоводна грешка на Пентагона, помощите бяха надценени с милиарди

14.08.2023 | 19:44 Редактор: Михаела Кирилова
САЩ подсилват Украйна с боеприпаси за $200 млн.

САЩ днес заявиха, че ще изпратят нова помощ за отбранителния сектор на Украйна на стойност 200 млн. долара, предаде Ройтерс.

Помощта включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, артилерийски снаряди и допълнително оборудване за разминиране, гласи изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Миналия понеделник двама американски служители заявиха пред Ройтерс, че Вашингтон ще започне да отпуска средства в размер на 6,2 млрд. долара, открити след счетоводна грешка на Пентагона, която надцени с милиарди долари помощите за Украйна. През май Пентагонът обяви, че по погрешка е определил по-висока от действителната стойност на струващите милиарди боеприпаси, ракети и друго оборудване, изпратени на Украйна. 

Украйна се нуждае от оръжие, което може да бъде доставено от запасите на САЩ за няколко дни или седмици, за да може да продължи да отблъсква руските сили. Счетоводната грешка е в полза на Киев, защото сега може да бъде изпратено повече оборудване.

Началото на използването на тези открити средства е от значение, тъй като те представляват последните от по-рано одобрените от Конгреса 25,5 млрд. долара, които администрацията може да използва за изпращане на оръжия от запасите на САЩ в случай на извънредна ситуация, съобщиха официални представители на САЩ, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС