Хърватин, албанец и трима гърци - основните заподозрени за убийството на фена на АЕК

Продължава и вътрешното разследване в гръцката полиция

14.08.2023 | 07:50 Редактор: Михаела Кирилова
Хърватин, албанец и трима гърци - основните заподозрени за убийството на фена на АЕК

Продължава разследването за убийството на гръцкия фен на АЕК. 105 души, които са задържани след трагичния инцидент с фена на АЕК, се явяват в съда на групи поради големия им брой.

Лабораторните изследвания на оръжията за убийството и иззетият генетичен материал от задържаните показаха ДНК-то на извършителя или извършителите. Те вече са открити под ноктите на жертвата.

Хърватин, албанец и трима гърци са основните заподозрени за фаталната рана на ръката на 29-годишния Михалис. При ареста албанецът и хърватинът носели сгъваеми джобни ножове, изцапани с кръв, и веднага бяха отделени от останалите арестувани по подозрение за убийство. Двамата гърци  имат тежко криминално минало.

Освен това продължава и вътрешното разследване в гръцката полиция. Тя е била уведомена за идването на група хулигани от Хърватия от техните колеги. Вътрешното разследване на инцидентите в Неа Филаделфия е възложено на началника на щаба на полицейското управление на Гърция генерал-лейтенант Елефтериос Гарилас и продължава с интензивни темпове, според източници от Министерството за защита на гражданите.

Освен това те подчертават, че "по искане на политическото ръководство на Министерството за защита на гражданите започна и продължава с интензивни темпове вътрешното разследване за пълното изясняване на събитията от влизането на чуждестранните фенове в Гърция и след това, за да бъдат установени и вменени съответните отговорности, на всяко ниво и под всякаква форма". 

Очаква се да бъдат проверени общо 15-20 членове  от целия спектър на дирекциите от Какавия до Атика (Епир, Западна Гърция, Пелопонес, Атика), както и съответните отдели.

В допълнение към докладите на служителите, ще бъдат взети клетвени показания от лица, които могат да окажат съдействие при разследването на случая. Политическата воля за пълното изясняване на случая е силна и не подлежи на обсъждане, както и силната и неподлежаща на обсъждане цел на гръцката полицейска служба да отговори напълно на изискванията на обществото в областта на сигурността на гражданите, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Премиерът Кириакос Мицотакис проведе телефонен разговор с президента на УЕФА на фона на кървавите инциденти на стадиона на АЕК. Премиерът и Александър Чеферин се договориха да се срещнат в сряда, 16 август, в Гърция, за да обсъдят случващото се в гръцкия и европейския футбол. След срещата им в 11:00 часа ще се проведе среща при министър-председателя с участието на президента на УЕФА и ресорни министри, на която са поканени собствениците на "Олимпиакос", "Панатинайкос", АЕК и ПАОК.

Снимка: БГНЕС