КНДР продължава да разработва ядрени оръжия и избягва санкциите на ООН

Разследват се предполагаеми случаи на износ на севернокорейско военно комуникационно оборудване и боеприпаси

11.08.2023 | 08:33 Редактор: Юлиан Христов
КНДР продължава да разработва ядрени оръжия и избягва санкциите на ООН

Северна Корея продължава да разработва ядрени оръжия през 2023 г. и да избягва санкциите на ООН, които целят да прекъснат финансирането на програмата за ядрени и балистични ракети на Пхенян, сочи непубликуван доклад на ООН, който е видян от Ройтерс. 

Агенцията посочва, че докладът трябва да бъде публикуван през следващите седмици.

"След рекордното ниво на киберкражби през 2022 г, оценявано на 1,7 млрд. долара, хакерите на КНДР (Северна Корея) са продължили успешно да се насочват към кибернетични криптовалути и други финансови борси в световен мащаб", се казва в доклада на независими наблюдатели на санкциите до Съвета за сигурност на ООН.

Наблюдателите, които докладват на Съвета два пъти годишно, преди това са обвинявали Северна Корея, че използва кибератаки, за да помогне за  финансиране на ядрените и ракетните си програми. Северна Корея отрича твърденията за хакерски или други кибератаки.

Северна Корея е подложена на санкции на ООН заради програмите си за ядрено оръжие и балистични ракети от 2006 г. насам. Тези мерки бяха единодушно засилени през годините, но 15-членният висш орган на ООН в момента е в задънена улица поради позицията на Китай и Русия, съобщава БТА.

Наблюдателите на санкциите на ООН заявиха, че хакери, работещи за севернокорейското външно разузнаване, "продължават да използват все повече усъвършенствани кибертехники за кражба на средства и информация".

Наблюдателите заявиха, че разследват и предполагаеми случаи на износ на севернокорейско военно комуникационно оборудване и боеприпаси, както и "възможни случаи на продажби от страна на КНДР на оръжия или други видове военна подкрепа на държави членки".

Снимка: БГНЕС