Демографска катастрофа в Украйна, населението падна на нивата от XIX век

Има опасност страната да не може да възстанови демографския си баланс

10.08.2023 | 10:53 Редактор: Тодор Петров
Демографска катастрофа в Украйна, населението падна на нивата от XIX век

Демографската ситуация в Украйна е катастрофална, броят на населението в момента е на нивата от XIX век. Такова мнение изказа известният демограф Александър Ракша пред руската опозиционна журналистка Ксения Собчак.

Той цитира данни на Института за демографско развитие, според които сега в Украйна живеят около 29 милиона души. Но дори тази цифра се смята от специалиста по демография за твърде висока.

"В началото на XX век в Украйна имаше 40  млн. Тя вече се върна към втората половина на XIX век по отношение на населението. И сега в Украйна се раждат толкова деца, колкото преди 300 години. Да, има катастрофа", заяви демографът, цитиран от "Фокус".

Според неговите оценки, при запазване на сегашната динамика и продължаване на човешките загуби при военните действия Украйна няма да може да възстанови демографския си баланс. И дори обсъжданата в момента забрана за напускане на мъже след края на войната няма да ѝ помогне в това.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха де
преди 8 месеца
У нас без война се стопихме с три милиона за 30 години.Това са 30 процента от населението. Сигнализирай за неуместен коментар