Американски дипломати: Украинският пробив за връщане на територии е малко вероятен

С идването на есента бойните условия ще се влошат, Путин това чака, твърди конгресменът Майк Куигли

08.08.2023 | 16:41 Редактор: Юлиан Христов
Американски дипломати: Украинският пробив за връщане на територии е малко вероятен

Седмици след началото на дългоочакваната контраофанзива на Украйна, западни служители дават все по-отрезвяващи оценки за способността на украинските сили да си върнат значителна територия. Това съобщава телевизия CNN, като се позовава на четирима високопоставени американски и западни служители, информирани за последните разузнавателни данни.

"Те все пак ще видят през следващите няколко седмици дали има шанс да постигнат някакъв напредък. Но смятам, че е изключително, много малко вероятно наистина да постигнат напредък, който би променил баланса на този конфликт", заяви високопоставен западен дипломат пред CNN.

"Нашите брифинги са отрезвяващи. Напомняме им за предизвикателствата, пред които са изправени", посочи конгресменът Майк Куигли, демократ от Илинойс, който наскоро се завърна от срещи в Европа с американски командири, обучаващи украинските бронирани сили.

Основното предизвикателство за украинските сили е продължаващата трудност при пробиването на многослойните отбранителни линии на Русия в източните и южните части на страната, които са белязани от десетки хиляди мини и обширни мрежи от окопи. Украинските сили претърпяха огромни загуби там, което накара командирите им да задържат някои части, за да се прегрупират и да намалят жертвите.

"Руснаците имат редица отбранителни линии и те (украинските сили) всъщност не са преминали през първата линия", заяви друг високопоставен западен дипломат. "Дори ако продължат да се бият през следващите няколко седмици, ако не са успели да направят повече пробиви през последните седем, осем седмици, каква е вероятността внезапно, с по-изчерпани сили, да ги направят? Защото условията са толкова трудни", допълни той.

Друг анонимен американски служител заяви, че САЩ признават трудностите, пред които са изправени украинските сили, въпреки че запазват надежда за подновен напредък, пише "Фокус".

"Всички осъзнаваме, че това върви по-трудно и по-бавно, отколкото някой би искал – включително украинците – но все още вярваме, че има време и пространство, за да могат да постигнат напредък", казва той.

Множество служители смятат, че наближаването на есента, когато се очаква времето и бойните условия да се влошат, дава на украинските сили ограничен прозорец да се придвижат напред.

"Путин чака това. Той може да пожертва тела и да спечели време", казва конгресменът Куигли.

Снимка: БГНЕС