Обявиха 60-дневно извънредно положение в Еквадор след знаковото убийство

Президентът Ласо нарече убийството на Вилависенсио посегателство срещу демокрацията

10.08.2023 | 10:42 Редактор: Тодор Петров
Обявиха 60-дневно извънредно положение в Еквадор след знаковото убийство

Президентът на Еквадор обяви 60-дневно извънредно положение в страната след убийството на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио, наричайки го посегателство срещу демокрацията в страната.

"Въоръжените сили ще се мобилизират на цялата национална територия, за да гарантират сигурността на гражданите, спокойствието в страната и свободни, демократични избори на 20 август. Сега трябва да сме обединени повече от всякога", каза президентът Гийермо Ласо рано в четвъртък след спешна среща от неговия кабинет за сигурност.

По време на кампанията Вилявисенсио е получил заплахи от наркокартела Синалоа. Заподозрян за убийството му е мъж, починал от раните си, след като е бил прострелян от полицейските служби. Президентът Гилермо Ласо обеща законът да се стовари върху организираната престъпност с цялата си тежест.

Убийството на Вилависенсио хвърля нестабилната политическа среда в Еквадор в по-нататъшен смут. Анкета, публикувана точно преди убийството му, показа, че Вилависенсио е на второ място сред осемте кандидати за президент преди вота.

Убийството на Вилависенсио подчертава нарастващата сила на организираната престъпност, която бързо превърна една някога мирна нация в Андите в едно от най-насилствените места в света.

Снимка: БГНЕС