Варшава създава "най-мощната армия в Европа", заплахите за Русия се увеличават

Сергей Шойгу определи Полша като "основен инструмент на антируската политика на САЩ"

09.08.2023 | 14:28 Редактор: Вяра Димова
Варшава създава

Варшава крои планове за създаване на редовно полско-украинско формирование за последваща окупация на Западна Украйна, заяви ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу на заседание на колегията на ведомството, предава РИА Новости.

Министърът определи Полша като "основен инструмент на антируската политика на САЩ". Според него властите във Варшава възнамеряват да изградят "най-мощната армия в Европа". Започнали да купуват оръжия в големи количества от Вашингтон и неговите партньори - Великобритания и Южна Корея.

"Освен това има планове за създаване на регулярна основа на така наречената полско-украинска връзка, уж за осигуряване на сигурността на Западна Украйна, но всъщност за последваща окупация на тази територия", добави Шойгу, цитиран от "Фокус".

Както отбеляза ръководителят на ведомството, "заплахите за военната сигурност на Русия от западно и северозападно направление се увеличиха многократно". Владимир Путин на среща с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия в края на юли заяви, че Полша очаква да формира някаква коалиция "под чадъра на НАТО", да се намеси пряко в конфликта в Украйна и "да откъсне по-дебело парче" там.

След срещата президентът инструктира тайните служби "внимателно да следят плановете на Полша за Западна Украйна".

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Не
преди 8 месеца
Не мога да се съглася с долния коментар. Аз не искам България окупирана от никого и не смятам,че това е начинът да се спасим от "руския ботуш". Другите държави,ако желаят да бъдат окупирани-тяхна воля! Що се отнася до Полша, тя наистина има апетити към Украйна. Също и Унгария и Румъния. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Петров
преди 8 месеца
Подлите руснаци всячески се стремят да разединят силите на дем.държави срещу тях чрез лъжлива пропаганда и дезинформация.Всяка една държава е съгласна да бъде под чиято и да е окупация само и само руският ботуш да не припарва там.Където е бил руският ботуш никой бял свят не е видял. Сигнализирай за неуместен коментар