7 са цивилните жертви в Покровск, Зеленски се зарече Русия да си плати

12 години затвор грозят жената, задържана по обвинение за готвен атентат срещу украинския президент

08.08.2023 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

Седем цивилни жертви след руска ракетна атака в украинския град Покровск в Донецка област. Ранените са 27. Ударът в Покровск е нанесен с ракети "Искандер". Сред ранените поне двама са в тежко състояние и са откарани в болница в друг регион.

Повечето от пострадалите са полицаи, има и служители за извънредни ситуации, както и едно дете. "Укринформ" съобщи снощи, че ракетите са изстреляни срещу жилищна сграда. Ударите са били два - в 19:15 и в 19:52 ч. Вторият е нанесен, когато спасителни екипи са отишли на мястото. Сред загиналите е зам.-началникът на Главното управление на спасителните служби в Донецк Андрей Омелченко.

Нанесени са щети и на сградите в съседство. Информационните агенции отбелязват, че Покровск се намира на около 40 км от фронтовата линия и в града няма военни обекти. Президентът на Украйна реагира гневно и отправи призив. 

"Трябва да спрем руския терор. Всеки, който се бори за свободата на Украйна, спасява живота на хората. Всеки по света, който помага на Украйна, ще победи терористите заедно с нас. Русия ще отговаря за всичко, което е направила в тази ужасна война", каза Зеленски.

А украинските служби арестуваха жена по подозрение, че е подготвяла покушение срещу украинския президент. Според разследващите тя се е опитала да се добере до графика за негови пътувания и да предаде информацията на руснаците. Ако се докаже вината ѝ, жената може да бъде осъдена на 12 години затвор.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС