Русия иска да представи своята гледна точка: Гимназисти ще учат с нови учебници по история

Руският министър на образованието представи новия учебник

07.08.2023 | 21:32 Редактор: Михаела Димитрова
Русия иска да представи своята гледна точка: Гимназисти ще учат с нови учебници по история

Американски натиск, конфронтация със Запада, военна операция в Украйна, безпрецедентни санкции - цялата нова история на Русия се самопоканва в учебниците от 1 септември, за да обясни на руските деца гледната точка на държавата относно този конфликт, предаде Франс прес.

За рекордно кратко време - около 5 месеца - за учениците от последните години в гимназията има нов учебник по история за периода 1945 г. - началото на 21 век. Той бе представен днес в Москва от руския министър на образованието Сергей Кравцов.

"Важно е да се обясни на учениците и да бъдат накарани те да разберат целите на руската военна операция в Украйна, започнала през февруари 2022 г.", разказа Кравцов на пресконференция. 

Министърът на образованието неотдавна заяви пред руския президент Владимир Путин, че е в ход една истинска война срещу историята и обвини враговете на Русия, че си служат по един циничен начин с доверчивостта на децата, за да разделят народите и да посеят раздор.

"Учебникът разпространява гледната точка на държавата, но по един по-прост, по-човечен начин в сравнение с предходните учебници", разказа пред медиите Владимир Медински, съветник на руския президент.

Със синя корица, върху която се вижда Керченският мост, свързващ анексирания от Москва полуостров Крим с Русия, този учебник ще бъде на разположение във всички училища в страната от 1 септември, подчерта Кравцов.

В него по-специално са хвалени руските военни, които, както се казва в учебника, са спасили мира през 2014 г. на Крим, присъединен към Русия след референдум, непризнат от Киев и от международната общност.

В учебника се критикуват санкциите, наложени на Русия, в това число и замразяване на руски активи зад граница от страна на Запада, като тези санкции са дефинирани като най-лошите от ерата на Наполеон досега.

Руската операция в Украйна пък е представена като консолидирала обществото в Русия, а важно място е отделено и на подвизите на руските герои в Украйна.

"След края на руската военна операция, след нашата победа, ние ще допълним този учебник", заяви Кравцов, цитиран от БТА.

Снимка: Pixabay