В Атина и Солун въвеждат "паник бутон" срещу домашното насилие

Мобилно приложение ще известява полицията за нападения над жени

07.08.2023 | 13:25 Редактор: Юлиан Христов
В Атина и Солун въвеждат

"Паник бутон" срещу домашното насилие въвеждат  в Атина и Солун. Това е цифрово приложение за мобилни телефони, с което незабавно се уведомява гръцката полиция. Операцията на програмата "Паник бутон" започна в Гърция  от месец  март тази година, в Атина и Солун, за да се справи със случаи на домашно насилие,  предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Приложението се предоставя безплатно на жени, жертви на домашно насилие, които след инсталирането му на смартфон имат възможност за незабавно и сигурно уведомяване на гръцката полиция в случаи на домашно насилие. 

Апликацията се задейства, след като жертвата активира индикатор на екрана на мобилния си телефон. По този начин се изпраща текстово съобщение до оперативния център на звеното за бързо реагиране, което включва необходимата информация за идентифицирането ѝ.

Приложението се предоставя от полицейските участъци, бюрата за превенция на домашното насилие в Атика и Солун, както и от консултативните центрове от мрежата от структури на Генералния секретариат за демографска и семейна политика и равенство между половете към Министерството на труда и социалните въпроси, разположени в област Атина и регионалното звено в Солун.

Снимка: Pixabay