Индия може да ограничи износа на захар, светът става все по-зависим от нея

Ел Ниньо може да доведе до намаляване на производството в Азия

07.08.2023 | 13:08 Редактор: Юлиан Христов
Индия може да ограничи износа на захар, светът става все по-зависим от нея

След като Индия забрани износа на някои видове ориз, за да контролира цените на вътрешния пазар, търговците се опасяват, че още една основна храна може да бъде уязвима - захарта.

Светът става все по-зависим от износа на захар от южноазиатската страна, тъй като световните доставки се свиват. Неравномерните валежи в селскостопанските райони на Индия породиха опасения, че производството на захар ще бъде недостатъчно и може да намалее за втора поредна година през сезона, който започва през октомври.

Това може да ограничи възможностите на страната за износ. Правителството вече ограничи продажбата на пшеница и някои сортове ориз в чужбина, за да защити вътрешните доставки и да охлади цените, като по този начин увеличи напрежението на световните пазари на храни, които вече бяха разтърсени от лошото време и задълбочаващия се конфликт в Украйна. 

Фючърсите на захарта са се повишили с около 20% тази година, въпреки че отстъпиха от априлския връх от 26,83 цента за паунд, най-високото ниво от 2011 г. насам. Пазарът се опасява, че Ел Ниньо ще донесе по-топли и сухи условия в Южна и Югоизточна Азия, което ще навреди на производството. В Тайланд също може да се наблюдава спад в производството.

Повече по темата четете в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС