Как ще се отрази поскъпването на захарта на цените в Европа?

Горещините пък могат да ограничат производството на захар, което допълнително да влоши проблема

15.07.2023 | 15:49 Редактор: Михаела Димитрова
Как ще се отрази поскъпването на захарта на цените в Европа?

На европейските потребители скоро може да им се наложи да плащат повече за сладкиши, тъй като летните горещини водят до скок на цените на захарта, пише Bloomberg.

Купувачите и производителите на захар в момента преговарят за договорите си за сезона на събиране на реколтата за 2023-2024 г., който започва през октомври. Говори се за цени от над 1000 евро за тон, твърдят източници, запознати с въпроса. Това е над два пъти повече от средата на миналата година. Също така означава, че ще повиши разходи за десертите.

Миналогодишният спад в производството на захар, свързан със сушата, хвърля поглед върху това, което може да се случи, ако сценарият се повтори. Производството на захар за настоящия сезон 2022-2023 се сви с 12% спрямо предходния, а тези 14,6 млн. тона бяха с 1 млн. под първоначалната прогноза на Европейския съюз.

Въпреки че големите компании – а на свой ред и потребителите – бяха защитени от големите скокове на цените заради дългосрочните договори, цените на спот пазара са нараснали с 58% от миналия октомври насам, притискайки по-малките и средните производители на сладки изделия.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: Pixabay