Българи масово купуват имоти в Гърция: "Тасос заприлича на българското Черноморие"

Има все по-малко диви места, които остават, каза Ангел Герашев, който живее в Тасос

05.08.2023 | 14:18 Редактор: Михаела Кирилова

Все повече българи купуват имоти в Гърция. Най-предпочитаните места са в северните части на страната.

Ангел Герашев живее от 10 години на остров Тасос. Първоначално прекарвал летата със семейството си в Гърция, след което решава да се премести да живее там. 

"Преди около 15 години си купихме малка къща в центъра на острова в Теологос, това е едно планинско село. Не бих казал, че е по-евтино, но самото място ми харесва повече. Морето е доста по-различно от българското. Преди около 15 години, когато го купувахме, островът беше доста по-див. Нямаше това застрояване, което има по българското Черноморие", сподели Ангел Герашев.

Прави му впечатление, че все повече българи купуват имоти по гръцкото Средиземноморие. 

"За съжаление, островът започна да прилича на българското Черноморие. Започна масово изкупуване на имоти от българи и масово застрояване. Има все по-малко диви места, които остават", коментира Герашев.

От строителна фирма в Гърция потвърждават, че търсенето на имоти от българи се е увеличило неимоверно, но също така и цените на имотите са се покачили.

"Започва от 2500 евро на кв.м ново строителство, като може да достигне до 15 дори 20 хил. евро в зависимост от съответния имот. Най-скъпи са самостоятелнитe имоти на абсолютна първа линия", каза собственикът на строителна фирма Климентина Георгиева.

В сравнение с летните имоти в България гръцките са три пъти по-скъпи. 

"Имотите по българското Черноморие определено са много по-евтини и много по-достъпни за българските и рускоговорящите граждани. Тук имотите са поне 3 пъти по-скъпи. Предлагането на самата услуга, прекрасните ресторанти, природата и спокойствието са много по-предпочитани от българите вече", сподели още Георгиева. 

Експерти съветват преди да купуваме имот в Гърция да се консултираме, за да избегнем подводни камъни, свързани с археологическите райони на страната.

Вижте повече в репортажа на Светослава Шикова и кореспондентът ни в Гърция Силвия Станчева.


4
6 rate up comment rate down comment 1
Стоян Талев
преди 7 месеца
Нека изкупуват, като имат лесни или крадени пари. Гърция вече изпитва последствията от климатичните промени. Много обичам тази страна, но за съжаления я чакат много екстремни температури, суши и горски пожари. Или на *** български език, в Гърция вече няма да бъде толкова приятно за живот през месеците юни-август, колкото беше допреди само няколко години. Също, както в Южна Италия или Южна Испания. За съжаление. Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 0
Иван Димитров
преди 7 месеца
Много неприятно, ако повече българи стъпят на Тасос, островът вече няма да бъде същия в отрицателен смисъл. Българите имаме много лош манталитет. Жалко, тъй като това беше най-близкия остров до БГ и позволяваше и на по-скромни хора да се по радват на слънце и море. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Петър Димитров
преди 8 месеца
Каквото има да се осерем ще осерем. Ние сме тотални твари Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 0
мафия
преди 8 месеца
Някои "бедни" българи си купували имоти в Гърция. Не е трудно да се предположи с какво се занимават - политици, перящи крупните си далавери..... Сигнализирай за неуместен коментар