Русия масово вербува затворнички за изпращане на фронта в Украйна

Жените в затворите са подложени на много силна пропаганда

04.08.2023 | 11:36 Редактор: Тодор Петров
Русия масово вербува затворнички за изпращане на фронта в Украйна

В Русия се провежда масова вербовка на жени от затворническите лагери за участие във войната срещу Украйна. За акцията информира в Telegram правозащитничката Олга Романова.

По нейните думи, доскоро активната вербовка се е извършвала основно в окупираните части на Украйна. Известни са поне 50 случая на успешно вербувани жени от град Снежное в Донецка област, както и още сто от лагерите в южната част на Русия, в Липецка област.

"В Липецк е имало масова вербовка. Знам, че са се включили и жени от московските следствени изолатори", споделя правозащитничката. Каналът SOTA в Telegram пък написа на първи август, че около 30 осъдени жени от село Новоуглянка в Липецка област са се съгласили да отидат да воюват срещу Украйна. Роднини на осъдените разказали, че жените са сключили двегодишни договори.

Мнението на Олга Романова е, че "за разлика от мъжете, жените в затворите са подложени на много силна пропаганда" и отиват да воюват даже по-охотно от мъжете. "Можем да очакваме новини и от други женски лагери", прогнозира Романова. Тя има сведения, че жените воюват в щурмови подразделения, и то отделно от мъжете, информира DW.

В приетия от Държавната дума на 24 юни закон, предвиждащ прекратяване на наказателното преследване спрямо записалите се за участие във войната, полът на доброволците не е посочен. 

"Сега жената също може да отиде на фронта в Украйна и така да избегне наказанието", констатира в тази връзка Романова.

Снимка: БГНЕС
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
ЦЯЛАТА НИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ СЕ ПРОЯЖДА ОТ КОРУПЦИЯ. ПРИЧИНАТА Е КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ВЛАСТ. МИЛИОНИ ЗАВИСЯТ ОТ ЕДИНИЦИ И ТОВА ВОДИ ДО ИЗВРАЩЕНИЯ. ИМПЕРИИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗДРОБЕНИ НА МАЛКИ ОБЩЕСТВА ЗАПАЗВАЩИ КУЛТУРНИТЕ ИМ ТРАДИЦИИ. УНИЩОЖАВАНЕТО НА КУЛТУРИ, ЗА ДА БЪДАТ ОГРАБВАНИ НАЦИИ ОТ ИМПЕРИИТЕ Е ПРОТИВ ЗАКОНИТЕ НА ПРИРОДАТА. ПРИРОДАТА ПОСТИГА РАВНОВЕСИЕ ЧРЕЗ РАЗНООБРАЗИЕ. КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ВЛАСТ ВОДИ ДО ВОЙНИ И ИЗЧЕЗВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. Сигнализирай за неуместен коментар