Блинкен: Стига с тази недопустима война, трябва да намерим изход

В Съвета за сигурност на ООН държавният секретар на САЩ обвини Русия в шантаж

03.08.2023 | 20:40 Редактор: Михаела Димитрова
Блинкен: Стига с тази недопустима война, трябва да намерим изход

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Русия в Съвета за сигурност на ООН в "шантаж", свързан с Черноморската зърнена сделка, от която тя се оттегли през юли, и в агресия срещу глобалната продоволствена система, предаде Франс прес.

"Всеки член на този Съвет, всеки член на ООН трябва да каже на Москва - "стига толкова". Стига е използвала (Черноморската зърнена сделка бел.ред) за шантаж. Стига е третирала най-уязвимите народи на планетата като разменна монета. Стига с тази неоправдана и недопустима война" срещу Украйна", посочи държавният секретар на САЩ.

САЩ поеха на 1 август ротационното месечно председателство на Съвета за сигурност и направиха борбата срещу продоволствената несигурност, свързана по-специално с конфликти, свой приоритет, посочва АФП.

Това беше и темата на днешното заседание в централата на ООН в Ню Йорк, председателствано от Блинкен. Вашингтон възнамерява да лобира за приемането на "съвместна декларация, осъждаща използването на продоволствието като оръжие за война", която вече е подписана от 91 страни, каза Блинкен.

Въпреки че американските дипломати увериха, че техният държавен секретар не търси "сблъсък с Русия" в ООН, Москва очевидно е цел на неговите нападки заради нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г. и скорошното си оттегляне от зърнената сделка. 

"В края на краищата трябва да намерим изход от агресивната война на Русия срещу Украйна и последвалата агресия срещу глобалната продоволствена система", предупреди американският държавен секретар, цитиран от БТА.

Русия отказа в средата на юли да удължи споразумението, което позволява износа на украинско зърно през Черно море, което доведе до покачване на цените на зърното, засегнало особено силно най-бедните страни.

Снимка: БГНЕС