Зеленски: Работим за среща на върха за мир през есента, ще се подготвим

Президентът на Украйна заяви, че се надява дискусиите в Саудитска Арабия да бъдат първата стъпка

02.08.2023 | 23:05 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Работим за среща на върха за мир през есента, ще се подготвим

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че се надява дискусиите тази седмица в Саудитска Арабия да бъдат първата стъпка към провеждането на "мирна среща на върха" между Украйна и други страни тази есен, съобщи "Укринформ".

В реч, публикувана на уебсайта на президента, Зеленски информира украинските дипломати, че в срещата на 5 и 6 август в Джеда ще участват близо 40 държави.

"Работим за това тя (срещата на върха) да се състои тази есен. Есента е много скоро, но все още имаме време да се подготвим и да включим повечето от държавите по света", каза украинският президент.

Зеленски и екипът му работят със съюзниците си, за да изградят широка подкрепа за "среща на върха за мира", която да одобри принципи, които да залегнат в основата на споразумение за прекратяване на войната, започнала с пълномащабното нахлуване на Русия преди почти 18 месеца, пише БГНЕС.

Срещата на върха ще се основава на план от 10 точки, начертан от Киев миналата есен, който Зеленски активно насърчава. Неговата визия за мир призовава за пълно възстановяване на териториалната цялост на Украйна и пълно изтегляне на руските войски, защита на продоволствената и енергийната сигурност, безопасност на ядрените обекти, освобождаване на всички затворници и др.

Украински и западни официални лица заявиха, че Русия няма да участва в предстоящия форум. Все още не е уточнено мястото на провеждане на срещата.

Снимка: БГНЕС