Войната в Украйна задъхва отбранителното производство в Европа

Заводите изпитват остра нужда от работна ръка

02.08.2023 | 19:30 Редактор: Юлиан Христов
Войната в Украйна задъхва отбранителното производство в Европа

В Германия започна изграждането на нов завод за производството на компоненти за американските изтребители Ф-35. А производителите на оръжия и муниции в Централна Европа се задъхват от поръчки, но изпитват остър недостиг на работна ръка.

Нуждата от оръжия и боеприпаси в помощ на Украйна изправя отбранителната индустрия в Европа пред изпитания. Сключени са редица споразумения за доставка, включително с България за 155-милиметрови снаряди, както писа "Файненшъл Таймс".

Но заводите изпитват остра нужда от работна ръка. По информация на Ройтерс оръжейните компании в Чехия и Полша започнаха целенасочени програми, за да привлекат служители, след като войната в Украйна засили неимоверно търсенето на продукцията им. От 29-те държави, които изпращат оръжие в страната, повече от една пета от обемите се падат на Чехия и Полша, твърди Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Според данни на Чешката асоциация на отбранителната промишленост над 90 процента от продукцията се изнася, като 40 на сто от този обем отива в Украйна. Чешките компании могат да увеличат производството си с 20 на сто, ако имат достатъчно работници и материали. Недостигът обаче може да доведе до изнасяне на продукцията от Централна Европа, предаде БНР.

Руската агресия срещу Украйна доведе до първата след края на Втората световна война инвестиция на германски оръжеен концерн в нов завод. В провинция Северен Рейн-Вестфалия от 2025 година ще се произвежда корпуса на американските изтребители Ф-35. Вчера концернът Rheinmetall, партньор на Lockheed Martin, започна строежа. Инвестицията е за 200 милиона евро. Първите 35 изтребители са за Бундесвера. Германия ще плати за тях близо 8,5 милиарда евро.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
дайте да дадем
преди 8 месеца
За Европа не знам, но в САЩ компаниите яко печелят от нови поръчки! И не могат да смогнат... Та нашите самолетчета, макар и на двойни цени, може още да се позабавят.... Сигнализирай за неуместен коментар