Вагнеровците навлизат в Полша под прикритието на мигранти?

Информацията се разпространява в социалните мрежи след съобщение на телевизия "Полсат Нюз"

02.08.2023 | 17:21 Редактор: Вяра Димова
Вагнеровците навлизат в Полша под прикритието на мигранти?

Очевидно президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин се опитват да изплашат Полша. На срещата между двамата, провела се в Санкт Петербург, Лукашенко заяви, че наемниците на групировката "Вагнер", които се намират в страната му, искат да отидат на "екскурзия до Варшава и Жешов".

Реакцията на политиците и медиите в Полша беше бърза. Министър-председателят Матеуш Моравецки обяви, че разполага с информация, че над сто наемници на "Вагнер" напредват към Сувалския пролом. Това е участъкът от границата между Литва и Полша, простиращ се между руския ексклав Калининград и Беларус.

Междувременно в мрежата циркулират твърдения, че хората на руската наемническа група вече навлизат в Полша почти незабелязано.

"Вагнеровците навлизат в Полша под прикритието на мигранти", твърдят няколко потребители в Twitter, включително на немски и английски език. Те се позовават на полската "Полсат Нюз", която съобщи, че "хората са сигурни, че нелегални имигранти от Беларус навлизат в страната и всъщност са бойци на ЧВК "Вагнер".

Съобщенията в Twitter се позовават на интервю на беларуския опозиционен политик Павел Латушко, който живее в изгнание във Варшава, дадено от него за "Полсат Нюз". В разговора той не казва, че е факт, че наемници на "Вагнер" навлизат в Полша от Беларус "под прикритието на мигранти", а само прави предположения, пише DW.

Латушко казва в интервюто, че в Беларус може да има няколко хиляди наемници на "Вагнер". И добавя, че човек може да си представи, "че плановете на Лукашенко и Путин може да са наемници на "Вагнер" да се преструват за мигранти и да провокират конфликт на границата на страна от НАТО". Латушко обаче говори за това чисто хипотетично.

Снимка: БГНЕС