Лукашенко пред Путин: Бойците на "Вагнер" искат да тръгнат на Запад

Не е приемлив за тях Жешув, защото знаят откъде идва военната техника, заяви лидерът на Беларус

23.07.2023 | 18:47 Редактор: Вяра Димова

Президентът на Русия Владимир Путин прие в Санкт Петербург най-близкия си съюзник – лидера на Беларус Александър Лукашенко. В разговора двамата омаловажиха украинското контранастъпление за отвоюване на окупирани територии. 

На шега, или не съвсем, Лукашенко каза пред Путин, че бойците на руската частна компания "Вагнер", която сега обучава армията на Беларус, имат желание да прекосят границата със страната членка на НАТО Полша.

"Момчетата от "Вагнер" започнаха да ни напрягат – искат да тръгнат на Запад. "Искаме на екскурзия до Варшава и Жешув". Не е приемлив за тях Жешув, защото знаят откъде идва военната техника. И у тях се е загнездило, че Жешув - това е беда. Аз ги задържам в центъра, така да се каже, в Беларус, да не вземат да се предислоцират натам", заяви Лукашенко.

Ройтерс отбелязва, че Полша прехвърля допълнителни войски към границата с Беларус. Мярката е в отговор на установяването на сили на "Вагнер" в държавата на Лукашенко след краткотрайния им бунт в Русия миналия месец.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 3
Абе
преди 9 месеца
Не искат ли да минат първо през "българския" парламент и правителство, преди да ходят в Полша? Ще дарим по "една заплата за оръжие", че нашата армия е разоръжена и се налага да търсим частна. Сигнализирай за неуместен коментар