Путин: Рекорден брой чуждестранна техника е унищожена за 24 часа, няма контранастъпление

"Вагнеровците" започнаха да ни притискат", заяви Александър Лукашенко

23.07.2023 | 14:21 Редактор: Вяра Димова
Путин: Рекорден брой чуждестранна техника е унищожена за 24 часа, няма контранастъпление

Рекорден брой чуждестранна техника е била унищожена през изминалото денонощие по време на специална операция, съобщи Владимир Путин по време на разговорите с беларуския му колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург. По негови данни над 15 танка "Леопард" и над 20 американски бойни машини за пехотата "Брадли" са били унищожени само в едно сражение.

"Може би толкова много чужденци не са били унищожени за един ден", съгласи се Путин. Той добави, че "от другата страна работеха части, напълно оборудвани с чужда техника".

Руският президент добави, че украинските жертви от началото на контранастъплението на 4 юни вече надхвърлят 26 000 убити войници.

"Що се отнася до чуждестранните наемници, те също търпят значителни загуби. Поради своята глупост. Във всеки случай обществеността на страните, чиито правителства изпращат хора в зоната на военните действия, обществеността на тези страни също трябва да знае какво се случва там. И ние ще доведем това до знанието на хората, така че те да оценят действията на своите управляващи", каза още Путин, цитиран от БГНЕС.

Преди това руският президент обяви провала на контранастъплението на Киев. "Няма контранастъпление", каза беларуският президент Александър Лукашенко по време на разговора, а Путин уточни: "Има, но то се провали".

На свой ред Александър Лукашенко каза, че "вагнеровците" го притискали, защото искали да тръгнат срещу Варшава. Той заяви още, че предоставянето на украински земи на Полша е неприемливо и обеща подкрепа за Западна Украйна, ако тя поиска помощ.

"Отделянето на Западна Украйна, разчленяването на Украйна и прехвърлянето на земи на Полша са неприемливи. И ако западното население на Украйна има нужда от това, ние, разбира се, ще ги подкрепим", увери той.

Снимка: БГНЕС