Русия поразила историческа катедрала в Одеса. Кулеба: Най-голямата атака

Храмът е под закрилата на ЮНЕСКО

23.07.2023 | 13:49 Редактор: Искра Ангелова

Нова вълна от руски атаки порази историческия център на черноморския град Одеса и отне живота на двама души. Данните сочат, че към този момент ранените са 22-ма, сред тях четири деца. Възмущение по света предизвиква ударът по най-големия православен храм в града, който е под закрилата на ЮНЕСКО.

Руската атака е предизвикала разрушения в Спасо-Преображенската катедрала, която е в списъка на Световната организация на обектите на световното наследство. Тя се намира в историческия център на Одеса и според изявление от украинското вътрешно министерство е унищожена.

"Това е военно престъпление, което никога няма да бъде забравено и простено", заявиха пък от външното министерство в Киев.

Разрушени са също жилищни сгради, включително многоетажни, още архитектурни паметници. Десетки коли са повредени. Централната част е блокирана за движение, за да могат градските служби да работят за отстраняване на последиците от взривовете. Министърът на външните работи Дмитро Кулеба отправи призив.

"Най-голямата в историята атака срещу едно голямо пристанище, което е от жизненоважно значение за световната продоволствена сигурност, е атака срещу цялата световна общност. Призовавам всички държави и организации да осъдят това варварско военно престъпление", написа той в Twitter.

Президентът на Украйна заяви, че Киев със сигурност ще даде отговор. В Telegram Володимир Зеленски публикува и снимки, които показват последиците от масираната атака над Одеса.

"Ракети срещу мирни градове, срещу жилищни сгради, срещу катедрала... Не може да има оправдание за руското зло. Както винаги, това зло ще загуби. И със сигурност ще има възмездие за руските терористи за Одеса. Те ще усетят това възмездие", написа украинският държавен глава.

За бруталните атаки са били използвани най-малко пет вида ракети, сред които "Калибър", "Оникс" и "Искандер", предаде Укринформ.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.