Русия удари с дронове Одеса, на пристанището избухнаха пожари

Атаките повишиха цената на пшеницата с 5% в началото на днешната търговия

02.08.2023 | 10:21 Редактор: Михаела Кирилова
Русия удари с дронове Одеса, на пристанището избухнаха пожари

Пшеницата поскъпва с близо 5% в началото на днешната търговия, след като подновените руски атаки срещу съоръжения на украински пристанища в Одеския регион, подновиха опасенията относно доставките.

Към 09:00 часа българско време фючърсите на пшеницата на Чикагската стокова борса се повишават с 4,84%, поскъпвайки за пръв път след пет поредни сесии на ценови спад от близо двуседмично дъно, достигнати по време на търговията в понеделник.

"Говори се за нови руски атаки срещу зърнената инфраструктура на река Дунав, ограничавайки възможността Украйна да използва помощта от европейските държави, за да продава зърно на чуждестранни пазари. което води до повишение на цените", заяви пред Ройтерс базиран в Сингапур търговец на зърно.

"Русия атакува с дронове преди изгрев слънце в сряда пристанищни съоръжения и силоз за зърно в района на Южна Одеса", съобщиха местните власти.

"Силите за противовъздушна отбрана работиха без прекъсване почти три часа над района на Одеса", написа в Telegram Южното оперативно командване на Украйна.

Областният губернатор на Одеса Олех Кипер каза, че на пристанището са избухнали пожари и служители на Спешната помощ бързат да ги потушат, предаде БНР.

Военновъздушните сили казаха, че дроновете са били насочени към пристанището на река Дунав -  Измаил, което придоби по-голямо значение след руската инвазия и атаките срещу украинските пристанища на Черно море и Азовско море.

Снимка, архив: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
ЦЯЛАТА НИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ СЕ ПРОЯЖДА ОТ КОРУПЦИЯ. ПРИЧИНАТА Е КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ВЛАСТ. МИЛИОНИ ЗАВИСЯТ ОТ ЕДИНИЦИ И ТОВА ВОДИ ДО ИЗВРАЩЕНИЯ. ИМПЕРИИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗДРОБЕНИ НА МАЛКИ ОБЩЕСТВА ЗАПАЗВАЩИ КУЛТУРНИТЕ ИМ ТРАДИЦИИ. УНИЩОЖАВАНЕТО НА КУЛТУРИ, ЗА ДА БЪДАТ ОГРАБВАНИ НАЦИИ ОТ ИМПЕРИИТЕ Е ПРОТИВ ЗАКОНИТЕ НА ПРИРОДАТА. ПРИРОДАТА ПОСТИГА РАВНОВЕСИЕ ЧРЕЗ РАЗНООБРАЗИЕ. КОНЦЕНТРАЦИЯТА НА ВЛАСТ ВОДИ ДО ВОЙНИ И ИЗЧЕЗВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. Сигнализирай за неуместен коментар