Зеленски видя отблизо щетите в Одеса и обяви: Търсим ПВО системи, за да защитим града

Унищожени са близо 30 пристанищни съоръжения

28.07.2023 | 09:47 Редактор: Михаела Димитрова
Зеленски видя отблизо щетите в Одеса и обяви: Търсим ПВО системи, за да защитим града

Украинските сили продължават контраофанзивата си на юг. Военните съобщават, че стратегическо село е било превзето от руснаците. Украинският президент Володимир Зеленски обиколи южните и източните региони, включително град Днипро и пристанището в Одеса, където обсъди щетите, нанесени на пристанищните съоръжения от руските въздушни удари.

Зеленски публикува в Telegram видеоклип, в който бойци съобщават за освобождаването на село Старомайорске в Донецка област. Селото се намира на юг от група малки селища, които Украйна си върна по време на започналото в началото на юни контранастъпление срещу руските сили. Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че украинските атаки в южната част на страната са се засилили.

По време на визитата си в Одеса Зеленски инспектира разрушенията в православния храм, причинени от масираните руски бомбардировки върху гражданската инфраструктура и историческия център на града. От залата на увредения храм той изтъкна важността Одеса да бъде предпазена по въздух:

"Търсим системи за противовъздушна отбрана, с които да защитим Одеса и целия ни юг. Благодарен съм на всички по света, които вече се присъединиха към това начинание", каза украинският президент.

"Русия нанесе мощни удари по Одеса, едно от основните пристанища на Украйна, след като се оттегли от зърнената сделка за износ през Черно море. За последните 10 дни целенасочени руски удари са унищожени близо 30 пристанищни съоръжения и 5 цивилни плавателни съда", съобщи вицепремиерът на Украйна Олександър Кубраков, цитиран от БНР.

Същевременно, в опит да подчертае отделянето си от Русия, Православната църква на Украйна, основана през 2018 г., реши да премине към съвременния религиозен календар. Новоюлианският календар, който се прилага за фиксирани празници като Коледа и съответства на Григорианския календар до 2800 г., трябва да бъде въведен в Украйна за новата църковна година, започваща на 1 септември.

Снимка: БГНЕС