Украйна започна втора фаза от контраофанзивата, напредва с освобождаването на села

Киев започва да изпраща резерви на фронта

28.07.2023 | 08:30 Редактор: Михаела Димитрова
Украйна започна втора фаза от контраофанзивата, напредва с освобождаването на села

Украйна започна втората фаза от своята контраофанзива, сочат свидетелства на руските военни на фронта и военни анализатори в 519-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна и напредъкът може да се окаже по-голям от предварителните изявления.

Киев официално потвърди освобождаването на село Старомайорске в Донецка област, в близост до границата със Запорожка област. Това населено място, окупирано след 24 февруари 2022 година, дава добри позиции за напредък към Бердянск.

Именно на юг - в направленията Мелитопол и Бердянск, украинците записват успехи и според коментари на назначения от Москва зам.-губернатор на Запорожка област Владимир Рогов натам са изпратени свежи попълнения, обучени на запад и с модерно оборудване, включително танкове Leopard и бронетранспортьори Bradley. Срещу тях руската армия е насочила пълната си мощ, включително и авиация, допълва още Рогов в канала си в Telegram.

Украйна вероятно вече започва да включва резервите, изчаквайки досега да намери слабото място на врага си, коментират американски военни експерти пред CNN. Според украински анализатори Киев действително започва да изпраща резерви на фронта, но също така връща част от добре подготвените си бойци в ротация.

Руски кореспонденти посочват, че първата защитна линия на руснаците е пробита - около Роботине, град на юг от Орихив. Разпространени видеа в руски профили в социалните медии показват и украински военни до втората линия на защита - т.нар. "драконови зъби", чиято задача е спирането на бронирана техника и танкове. CNN геолокализира тези кадри в зона в Запорожката област.

Успехът в направлението Бердянск и Мелитопол ще отреже логистичните доставки на руската армия към Херсонска област и може да доведе до по-значим успех, очакван от съюзниците от контраофанзивата. Позициите отварят и възможността за деокупирането на Крим.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 9 месеца
Някой пак се е размечтал.....май не усещат капана. Рашките само чакат урките да вкарат всички резерви в играта и да ги разпердушинят веднъж завинаги. Сигнализирай за неуместен коментар