Русия унищожава пристанища в Одеска област с ракети от Черно море

Има убит охранител, ударите са нанесени по време на среднощна буря

27.07.2023 | 13:34 Редактор: Тодор Петров

Русия извърши нова ракетна атака срещу пристанища в Одеска област. Поразен е склад за товари. Този вид нападения станаха редовни, след като Москва се изтегли миналата седмица от зърнената сделка, която близо година гарантираше износа на украинско зърно през Черно море. 

При атаката срещу пристанищна инфраструктура е убит един охранител. Регионалните власти казаха, че Русия е използвала ракети "Калибър", изстреляни от подводница в Черно море. Украинските военни обясниха, че ударите са нанесени по време на среднощна буря. Ракетите са летели изключително ниско и това е попречило нападението да бъде отразено. 

НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на зърно. От Алианса подчертаха, че новата, обявена от Москва "предупредителна зона за военна заплаха" засяга териториалните води на България. Това поражда нови рискове от недоразумения и ескалация. 
Съюзниците осъждат категорично и ракетните атаки срещу градовете Одеса, Николаев и други пристанища, включително удара с дрон по съоръжения за съхранение на зърно в Рени, което е близо до границата с Румъния. 

"Такива действия представляват съществен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците повишават бдителността си и остават готови да защитят всеки сантиметър от всякаква агресия", подчерта генералният секретар Йенс Столтенберг. 

От изявленията след Съвета НАТО – Украйна стана ясно, че Алиансът ще засили наблюдението на Черно море с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати. Днес украинският президент Володимир Зеленски се срещна с висши военни в град Днепър. Те докладваха за напредък в офанзивните и отбранителните операции на украинските въоръжени сили.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС