Руснаци наливат милиони в Пукет, райският остров се променя скорострелно

За една година ръстът на пристигналите от Русия в Тайланд е над 1000%

29.07.2023 | 17:15 Редактор: Елеонора Танева
Руснаци наливат милиони в Пукет, райският остров се променя скорострелно

Остров Пукет отдавна привлича по-заможни граждани на Русия. Притокът се увеличава, тъй като войната на Владимир Путин в Украйна прави по-трудно достъпни конкурентни дестинации в Европа и другаде. Броят на продадените вили на острова миналата година е нараснал с 82% до 338, около половината от тях били купени от руснаци, сочат данни на подразделението на консултантската компания Knight Frank в Тайланд. Ресторанти, сауни и концерти се оказват привлекателни за новите клиенти.

791 574 руснаци са пристигнали в Тайланд между януари и юни, ръст с над 1000% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на тайландското министерство на туризма и спорта. 

Рускоговорещи хора са най-голямата единична национална група купувачи на Пукет във FazWaz Property Group, съобщава Кристиан Стейнбах, директор на отдела за продажби, който миналата година сключил една от най-доходоносните си сделки, когато руски купувач придобил 16 вили.

В знак за значението на острова за разширяването на дипломатическото влияние на Русия в Югоизточна Азия външният министър Сергей Лавров официално откри консулство на Пукет през юли и се срещна с тайландския си колега при посещението си в страната.

Александър Нахапетов казва, че развлекателният му бизнес процъфтява. Билетите за концерт на руска рок група, който той организирал в Лагуна Гроув на Пукет по-рано тази година, били разпродадени в първия час след пускането им в продажба, споделя той. Нахапетов помага за организирането на представление на Държавния академичен балетен театър на Санкт Петербург на острова.

Макар че търговията подкрепя икономиката и осигурява така необходимите работни места на зависимите от туризма и инвестициите Пукет и Краби, притокът на руснаци изтласква някои потенциални купувачи от пазара в Тайланд и някои други страни. Местните служители се борят също с инфлацията при цените на основни храни и се затрудняват да плащат собствените си наеми.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимки: pixabay