След огнената стихия на Родос - 10% от територията му е изпепелена

Търсят се средства за възстановяване на засегнатите населени места

29.07.2023 | 11:02 Редактор: Юлиан Христов

Пожарите в Гърция са овладени и надеждата е, че чужденците отново ще напълнят хотелите на островите Родос и Корфу. Гръцките власти съобщават, че за два дни от пристанище Пирея са отпътували 70 000 туристи за гръцките острови, които се възсатновяват от огнения кошмар

Кошмарът в Родос свърши след 11 дни борба с огнената стихия. Най-мащабната до момента евакуация на туристи и местни жители беше проведена през последните дни по суша и вода.

Очевидци разказват шокиращи истории за огнения ад на Родос, където за щастие няма жертви.

Екип на застрахователната организация започна процедура по оценка на щетите. Огънят буквално е разкъсал острова на две. Като е изпепелил центъра, а между северната и южната част има огромно пространство от изпепелена земя, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Общо 187 000 хектара са изгорели. Това са 10% от територията на острова. Местните се върнаха, но туристите си тръгнаха и туристическият сезон се смята за приключил, тъй като резервациите са анулирани.

Властта иска да възстанови щетите по-най бързия начин. Генералният секретариат на Егейско море активира серия от мерки за възстановяване на инфраструктурата и финансирането за водоснабдяването, електроцентралите и за населените места, засегнати изцяло или частично от пожарите на острова. Това ще отнеме време а и дали Родос ще бъде същият е въпрос, на който никой не може да отговори със сигурност.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС