С близо 500 огнеборци и 9 самолета ЕС помага на Гърция и Тунис срещу пожарите

Двете средиземноморски държави поискаха помощ чрез Механизма за гражданска защита

26.07.2023 | 17:10 Редактор: Тодор Петров
С близо 500 огнеборци и 9 самолета ЕС помага на Гърция и Тунис срещу пожарите

От 18 юли насам Европейският съюз е предоставил над 490 пожарникари и 9 противопожарни самолета на Гърция и Тунис в борбата с бързо разпространяващите се горски пожари.

Двете средиземноморски държави поискаха помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС и в отговор:

· 10 държави (България, Хърватия, Кипър, Франция, Италия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Сърбия) помагат за овладяване на горските пожари в Гърция с над 490 пожарникари и 7 самолета, дислоцирани в различни райони на страната. Един служител за връзка на ЕС подпомага координацията на операциите в Гърция, а сателитната система на ЕС за извънредни ситуации „Коперник“ помага за изготвянето на карти за оценка на щетите в няколко области в региона на Атика и Родос.

·  В северозападната част на Тунис са изпратени 2 самолета за борба с огъня от резерва rescEU в Испания.

Противопожарният флот rescEU включва: 10 средни самолета тип Canadair, 14 по-леки, и 4 хеликоптера.

Резервът на ЕС за гражданска защита включва 4 самолета тип Canadair, 12 наземни екипа за гасене на горски пожари и 2 екипа за оценка и консултации, наред с над 400 пожарникари на разположение през лятото.

ЕС укрепи и своя Координационен център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации със специален екип за помощ при горски пожари, който да наблюдава, предвижда и предприема превантивни действия, съобщиха от Европейската комисия.

Снимка: БГНЕС