Путин: Африка се утвърждава като един от полюсите на многополюсния свят

Руският президент отправи приветствие към участниците на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум

26.07.2023 | 12:28 Редактор: Михаела Димитрова
Путин: Африка се утвърждава като един от полюсите на многополюсния свят

Руският президент Владимир Путин отправи приветствие към участниците и гостите на Руско-африканския икономически и хуманитарен форум, като отбеляза ролята на Африка като един от полюсите на зараждащия се многополюсен свят, предава ТАСС.

"Днес Африка все по-уверено се утвърждава като един от полюсите на възникващия многополюсен свят. Тук набират скорост положителните промени в производството и селското стопанство, в транспортната инфраструктура и горивно-енергийния комплекс, в здравеопазването и образованието и в други области", подчерта руският лидер.

Путин отбеляза, че Москва подкрепя стремежите на африканските държави към социална и икономическа стабилност и прогрес.

"Важно е, че през последните години нашето сътрудничество с Африка достигна ново ниво. Възнамеряваме да го развиваме още повече: да стимулираме търговията, инвестициите, да задълбочим сътрудничеството, да работим заедно по такива неотложни въпроси като борбата с бедността, обучението на съвременни кадри, гарантирането на продоволствената сигурност , изменението на климата“, се казва в съобщението на президента на Руската федерация.

Путин подчерта, че Русия ще продължи да съдейства всестранно на африканските си партньори за укрепване на националния и културен суверенитет, за по-активно участие в решаването на регионални и глобални проблеми.

Участниците във форума ще трябва да обменят мнения за начините за укрепване на многостранните партньорства и да обсъдят конкретни задачи, от решаването на които зависи устойчивото, прогресивно развитие на отношенията между Русия и африканските страни, пише "Фокус".

Втората среща на върха Русия-Африка ще се проведе в рамките на Експофорума в Санкт Петербург на 27-28 юли заедно с икономически и хуманитарни форуми.

Снимка: БГНЕС