На час по нови 8 пожара: Огън на 90 км от Атина, издирват изчезнал фермер

Екип на ELGA отива в Родос да оцени щетите

25.07.2023 | 10:21 Редактор: Искра Ангелова
На час по нови 8 пожара: Огън на 90 км от Атина, издирват изчезнал фермер

Пожар избухна в Тива, в района на Агия Триада. Той се намира на 90 километра от гръцката столица Атина. По данни на пожарната огънят е избухнал в храсталак, който е в близост до населени места. На мястото работят 7 противопожарни автомобила и 14 огнеборци. Според e-sterea.gr пожарът е на околовръстния път, на дъх разстояние от населеното място. В същото време пожарникари и граждани се борят да не допуснат огъня до църквата.

А в Корфу сухопътните сили на пожарната успяха да овладеят фронтовете. Според актуализираната информация на пожарната служба през последните 24 часа са избухнали 63 нови горски пожара, повечето от които са били овладени в началния им стадий. Нощните огнища в районите на Виглатури, Перития и Лавки са били овладени, като не са били застрашени жилищни райони, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

За седма вечер пожарът в Родос е този, който е ангажирал най-много сили на пожарната. През цялата нощ сухопътните сили се занимаваха с активни фронтове в Генади и село Вати, както и около селата Малонас и Масари. Всъщност жителите на Калатос, Малона, Масари, Генади и Вати бяха помолени да напуснат домовете си.

Екип на ELGA отива в Родос да оцени щетите. Министърът на развитието на селските райони нареди на ELGA да пристъпи незабавно към оценка на щетите, нанесени в Родос от пожарите.

На място ще се извърши демаркиране и обозначаване на посевите, които са били засегнати, и контрол по реда на загубите на добитък, унищожаване на дълготрайни активи, загуби на растителен капитал, а от своя страна засегнатите производители - земеделци да подадат декларации.

В същото време пожарът в Каристос продължава да е активен. Остават безплодни издирванията на изчезналия фермер, чиито следи се губят от неделя, преди избухването на пожара.

Общо 37 убежища остават отворени в Родос, Ялисос, Кремасти, Сорони, Калитис, Aфанду и Aрхангелос. Сред тях са няколко хотела, които в сътрудничество с Асоциацията на хотелите в Родос, те предлагат храна и подслон на повече от 5000 души. Екипажите на хеликоптерите, пожарникарите и горските работници са настанени от общината в хотелите, които предлагат стаи.

Според противопожарната служба има по нови 8 пожара на всеки час.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: БГНЕС