Огънят разкъса Родос на две, убивайки животни и разрушавайки домове на острова

Северната и южната част са изправени пред огромно пространство от изпепелена земя

25.07.2023 | 07:22 Редактор: Искра Ангелова
Огънят разкъса Родос на две, убивайки животни и разрушавайки домове на острова

Кошмарът с пожарите в Родос няма край, тъй като вече седми ден огънят продължава да гори неконтролируемо, убивайки много животни и разрушавайки домове. Усилията в момента са съсредоточени около селата Малонас и Масари, където силни противопожарни сили и доброволчески групи се борят да спрат напредването на пожара и да предотвратят разпространението му в други горски райони.

Условията, при които се води битката, са изключително трудни, тъй като в района духат силни ветрове, които затрудняват гасенето.

Фронтове на пожара има и в село Вати, където пожарникари и доброволци действат от следобед, докато в други части на фронта от Аполо до Лаерма има повторни огнища. По информация на кореспондента ни в Гърция Силвия Станчева, в битката за потушаване на огъня до залез слънце са се включили противопожарни самолети и хеликоптери.

Огънят буквално е разкъсал острова на две, като е изпепелил центъра му, а северната и южната част са изправени пред огромно пространство от изпепелена земя. Общо 107 000 декара са изгорели в Родос, което е огромна загуба за някогашната буйна зеленина на острова. Както съобщава ERT, изгорялата площ представлява 10% от територията на острова.

За съжаление, се очаква тази оценка да стане много по-лоша, като според изчисленията ще надхвърли 150 000 акра. В същото време около 12 000 хектара, изгорели от катастрофалния пожар, принадлежат към зоните от Натура.

Припомняме, че в понеделник от телефон 112 бяха изпратени нови съобщения за евакуация на села като Малонас и Масари, тъй като в близост до двете села имаше възобновяване на огнения фронт.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: БГНЕС